Napi evangélium

2017. december 12. – Kedd

Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: „Mit gondoltok? Ha valakinek száz juha van, és egy elcsatangol közülük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyen, és nem megy-e, hogy megkeresse az eltévedtet? Ha aztán szerencsésen megtalálja, bizony mondom nektek: jobban örül neki, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek. Éppen így mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül.”

Mt 18,12-14

   

Digitális témahét 2017

A digitális témahéten a​z ​1.b a tudatosnet, a biztonságos internetezés témáit vette górcső alá. Beszélgettünk a netikettről: az írott és íratlan internetes illemszabályokról, megnéztünk egy rövid játékfilmet a net veszélyeiről, ellenőrző tesztet töltöttünk ki, majd a tanultakról egy figyelemfelkeltő óriásplakátot készítettünk.

dth01 2017

 

Tóth Andrea 7. osztály osztályfőnöki óra​

A hetedik osztály a harmincas évek iskolájával, a Klebelsberg Kuno által bevezetett változásokkal foglalkozott a digitális témahéten. Anyaggyűjtés után csapatokban powerpointot készítettek a témáról. Körbejárták a történelmi kort, Klebelsberg életét és munkásságát. A csapatok ​felsős társaiknak és ​az alsós osztályoknak mutatták be a munkájukat. Igyekeztek színvonalas előadást tartani, nem hosszú, de tartalmas bemutatókat készíteni. A közönség szerint ez sikerült is. Egyetlen kritikai észrevétel talán, hogy nehéznek bizonyult erről az anyagról a 7-10 évesek nyelvén beszélni. Tanultunk belőle, igazodnunk kell a közönség életkorához. Kevesebb évszámot, kevesebb száraz tényt és több érdekességet használunk legközelebb.

dth02 2017.jpg

dth02 2017.jpg

dth02 2017.jpg

dth02 2017.jpg


3.b osztály / Lázár Ervin: A nagyravágyó fekete rigó

A 3.b osztály a digitális témahéten Lázár Ervin A nagyravágyó fekete rigó című meséjét dolgozta fel. Célunk az volt, hogy a feldolgozást digitális eszközök felhasználásával oldjuk meg, s a hét végére elkészítsünk közösen egy KAHOOT kvízt, illetve egy olyan kis „mesekönyvet" a számítógépen, melyben a szöveget a gyerekek rajzai illusztrálnak. A könyvecskét pedig az osztály internetes csoportoldalán tettük elérhetővé a gyerekek és családjaik számára.
Egész héten nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a számítógép és egyéb digitális eszközöket tudatosan alkalmazzuk szem előtt tartva célkitűzéseinket, türelemmel viseltük a hálózat ingadozását, s rugalmasan alakítottuk terveinket.

Lázas munka folyt a héten. A történet előkészítésében megismerkedtünk a történetben felbukkanó madarakkal egy ppt. segítségével, és meghallgattuk a különböző magyarországi madarak énekhangját. Ezt követte egy csoportos madárfelismerő kvízjáték.dth06 2017

A mese feldolgozásában előrehaladva folyamatosan készítették a gyerekek a mesekönyvhöz az illusztrációkat, melyeket lefényképeztünk, hogy beilleszthetővé váljanak a dokumentumba. A kvízjáték feladatait a gyerekek találták ki, melyek a segítségemmel kerültek be a feladatsorba, ahogyan az általuk készített rajzok digitális változata is. Pénteken nagy izgalommal indultunk fel az informatika terembe, hogy próbára tehessük tudásunkat és megnézhessük és megoldhassuk a feladatokat. (linkek:) Zárásként pedig A nagyravágyó fekete rigó bábjátékot néztük meg a számítógépen.dth07 2017

Tartalmas, örömteli héten vagyunk túl. Bízom benne, hogy a szülők is szívesen olvasgatják gyermekeikkel együtt a közösen elkészített mesekönyvet.

Gyurisné Kerekes Judit és a 3.b osztály

Felhasznált weboldalak, alkalmazások:
www.quizizz.com
www.kahoot.com
https://www.youtube.com/watch?v=uDP-DIPqBf8
https://www.youtube.com/watch?v=oRIs-G8P3UQ