Napi evangélium

2017. december 12. – Kedd

Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: „Mit gondoltok? Ha valakinek száz juha van, és egy elcsatangol közülük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyen, és nem megy-e, hogy megkeresse az eltévedtet? Ha aztán szerencsésen megtalálja, bizony mondom nektek: jobban örül neki, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek. Éppen így mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül.”

Mt 18,12-14

   

Erdélyi kirándulás

Iskolánk „A jövő tehetségei a Csillagösvényen” című pályázati anyagával az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett szaktáborok támogatása pályázatán 1118000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült (pályázati azonosító: NTP-TSZT-MPA-12-034).

Így vehettek részt nyolcadikos diákjaink 2013. november 18-22. között egy erdélyi körutazáson. A tanulmányi kirándulás alatt megismerték Zsombó testvértelepülését, a székelyföldi Orotvát. A helyi általános iskolával a zsombói és az orotvai intézményvezetők testvériskolai megállapodást is kötöttek (a szerződés szövege a galériában megtalálható). A gyerekek órákat is látogattak, így megismerhették a magyarországi és az erdélyi oktatási rendszer alapvető különbségeit. Megtekintették Gyergyóditró katolikus templomát, mely éppen idén lett száz éves. Ez alkalomból enteriőröket rajzoltak a templombelsőről. Számos erdélyi látványosságot láttak: a Gyilkos-tó és a Békás-szoros környékét, a parajdi sóbányát, Kolozsvár főterét, Mátyás király szülőházát, a marosvásárhelyi kultúrpalotát. A történelem órán tanultakat (Trianon, 2. bécsi döntés, stb.) személyesen átélhették, ez a program nem titkolt célja volt. Betekintést nyertek a határon túli magyarság mindennapjaiba. Fontos tanulság fogalmazódott meg hazafelé a buszon: a program az elvetett magot kelti ki, erősíti a tanulókban az elcsatolt területek iránt érzett szeretetet. A legfőbb elvárt eredmény nem kézzel fogható. A gyermekek lelkületében bekövetkezett változás, a határon túli magyarságról való gondolkodásnak nem lehetnek mért eredményei.